© Rootsville.eu

Heartland Drive invites BJ Scott
Americana-Folkrock-Blues
Hnita Hoeve Heist op den Berg (02-12-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info bands: Heartland Drive - BJ Scott
info club: Hnita Hoeve


© Rootsville 2023


Met regelmaat eens uit onze comfortzone daarvan blijven we allert en zo triggerde Jan Ursi van 'Hnita Hoeve' ons onlangs voor het concert van 'Heatland Drive invites BJ Scott'. Dus ging het op deze toch wel drukke concertperiode richting de oudste 'Jazz Club' van het land in de Hnita Hoeve voor 'Heartland Drive' en 'Beverly Jo Scott en dit was nog een onbeschreven blad, dat van 'Beverly Jo Scott' uiteraard al lang niet meer.

Naast deze 'BJ Scott' hebben ze ook al eens 'Guy Swinnen' uitgenodigd op hun podium en ook dat was een succes te noemen. Vanavond zou het gewoon exceptioneel gaan worden want zo begon de avond al meteen met de uitstekende keuze van 'DJ Joris' zijn blues spinsels. Wij begonnen eraan zoals we het graag doen en dat is met een 'Orval'. C'est bon pour la santé...Naast volk uit de Varenwinkel prairies waren er ook aanwezigen uit alle hoeken van het land komen afzakken naar 'Heist-op-den-Berg', zelfs een paar bokkenrijders uit Limburg en een delegatie van 'Café De Garde' en dat ligt dan weer in 'De Gijmel'. Aan ons tafeltje maakte we zo ook plaats voor papa Bosteels.

Het lijkt erop dat de steile klim naar de top hier in de 'Hnita Hoeve' met andere dan 'Jazz Concerten' niet meer te stoppen is want het wordt alsmaar drukker in deze warm aanvoelende en uiterst gezellige club. Het bordje 'Sold Out' komt net als vanavond alsmaar meer in beeld en zo is de wachtlijst voor 'Luka Bloom' op 23 december en deze van 'DeWolff' op 18 januari 2024 nog langer aan het worden dan het lijstje voor de Kerstman. Ook de driedaagse met Frank Vander Linden zit zo 'plein' als het maar kan wat aantoont dat deze 'Hnita Hoeve' de club is waar iedereen wel naar toe wil.

Na de deskundige uiteenzetting van 'Goeienavond Hnita' door 'Master of Cermony' Jan Ursi kunnen we zo haast niet meer wachten tot die van 'Heartland Drive' de bandstand komen te betreden. De band bestaat uit meer dan uitstekende die hun strepen al wel hebben verdient in de Belgische muziekscène en vermelden we toch even vlug namen als Gorki, Zornik, Fleddy Melculy, Red Zebra en Bandits.

Zang en gitaar wordt verzorgd door Steven Vergauwen, de piano en Hammond toetsen worden beroerd door Pedro Gordts en de andere gitaar en backing vocals ligt in de handen van Tim Toegaert. Er is uiteraard nog een ritme sectie en die bestaat uit drummer Eric Bosteels, de zoon van de papa, en last but not least bassist Carlo Van Belleghem.

Met in de pipeline het aankomende full album zouden we zo al met heel wat nummers hieruit kunnen kennis maken vanavond. Uiteraard is er ook hun 'Great Wide Open' waarmee ze roem kwamen te vergaren op het TV programma 'Down The Road' en hun single 'Live Out Loud' uit het programma 'Out Of Office' en zo zie je maar dat de funderingen van deze 'Heartland Drive' reeds zorgvuldig zijn opgebouwd.

Na hun openers 'Better Off' zijn we zo klaar voor deze muzikale trip waarbij wel andere invloeden hoorbaar zijn maar waar deze 'Heartland Drive' uiteindelijk tot de slotsom komen van hun eigen signature van Folkrock en aanverwanten. Tussen hun uitstekende originals enkele 'covers' tussen, smijten is zeker geen hoofdzonde te noemen want op 'Find Yourself' van de Amerikaanse rockformatie 'Lukas Nelson & Promise The Real' steken ze hier nog meer dan genoeg eigenheid in.

'Blank Page' is dan weer eentje van de hand Steven Vergauwen en op de mooie piano intro op 'Follow You Down' krijg je ook een beetje een soul gevoel. Het nummer 'The Flame' kwam dan weer tot stand in die dekselse Conona periode waarbij het blijkbaar soms zelfs beter was niet te bellen dan een hartverscheurende video-call te doen. Een nummer waarbij heerlijke Hammond grooves ons terug naar de werkelijkheid brachten.

En dan...Bam, Wham, Thank You Mam en zo waren plots de 'Eagles' in da house en kon Carlo zo zijn dikke snaren laten spreken. Met 'One Of These Nights' brachten deze 'Heartland Drive' ook nu weer een cover waarbij er zeker zoveel 'Heartland Drive' in terug te vinden was dan 'Eagles'. De single 'Great Wide Open' bracht ons zo tot de ontnuchtering dat het eerste gedeelte er hier plots op zat. Time flies when you're havin fun....

Je voelde het met de pauze al meteen aan de voorwaartse druk, er was verandering op komst. Onze 'Jan' had het al verklapt tijdens het tweede gedeelte zouden die van 'Heartland drive' assistentie krijgen van une grande dame en dat was 'Beverly Jo Scott'. Nu voor ons niet onmiddellijk een verassing want deze klasbak hebben we in onze carrière al overvloedig kunnen bewonderen. Het strafst aan deze 'BJ Scott' is dat ze zowat alles aan kan op basis van muziek.

Gelukkig voor ons konden we nog even tegendrummen want mochten we eerst nog ten volle genieten van deze 'Heartland Drive'. We voelden het al aan ons water 'deel 2' zou anders gaan worden en zo vulde het beklijvende rifje van Chris Stapleton's 'Tennessee Whisky' al onmiddellijk de club. Na nog een eigen nummer ging ons gevoel na 'Gimme Sometime' hier alsmaar crecendo en kregen we al een eerste climax te verwerken op Steven's outstanding versie van Billy Joel zijn 'New York State Of Mind' waardoor het idee door ons hoofd speelde dat hij best ook wel een aardige crooner zou kunnen zijn.

Met 'Whiskey & Blues' wist ook 'BJ Scott' hier ook meteen de ganse 'Hnita Hoeve' in te pakken en wisten we toen als als fan dat we een Delirium nabij zouden gaan zijn. Het prachtige 'No Kiss Goodbye' komt uit de periode dat Beverly Jo in het verleden afstand nam van haar band en is zo mooi dat je er makkelijk de krop van in de keel krijgt.

Kan het nog straffer? Jazeker want bij het volgende nummer smelt 'Heartland Drive' en 'Beverly Jo Scott' samen tot een onwaarschijnlijk straf geheel want met de 18 eeuwse folksong 'House Of The Rising Song' nemen ze ons hier zo maar mee richting New Orleans en grijpen ze ons zo maar bij de keel. Moesten er hier muzikanten uit de blueswereld aanwezig zijn dan was het gewoon boeken toe voor hen. Het beste van het jaar! Moesten ze nu niet meer terug komen voor een bisser zouden de vrijwilligers van deze 'Hnita Hoeve' helaas ook terug kunnen beginnen met een heropbouw.

Wie nog niet dronken was van het concert van deze 'Heartland Drive en BJ Scott' die zou het met de eerste bisser dan wel gaan worden, en kunnen we zo besluiten van 'Heartland Drive riding with the Queen...Samen met de blues liefhebber belande iedere bezoeker toen in een rollercoaster bij het brengen van 'Stormy Monday', je weet wel dat bluesje van T-Bone Walker welk al een hit was in 1948. Alles komt terug zeker ;-) en zo vergat ik 'DJ Joris' zijn setlist nog te vragen, doemme toch.

Folk, Rock, Americana, Blues? whatever...Steven Vergauwen

wizzard on the black & white keys...Pedro Gordts

beatfarmer...Tim Toegaert

rhythm juggler...Eric Bosteels

he's the bass...Carlo Van Belleghem